Jegyvásárlás

Állandó kiállítás

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETE I.

Az államalapítástól a török kiűzéséig. A magyarok letelepedtek

a Kárpát-medencében, államot alapítottak és csatlakoztak a keresztény

Európához. A törökök megszállták az országot, mely három

részre szakadt.

 

MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETE II.

A Rákóczi-szabadságharctól 1990-ig. Szabadságharcok, világháborúk,

az Osztrák–Magyar Monarchia, valamint a szocialista rendszer

felemelkedése és bukása, történelemformáló személyiségek

a 18–20. században.

 

KORONÁZÁSI PALÁST

A múzeum legbecsesebb műtárgya. Közel 1000 éves, aranyhímzéses

selyempalást, melyet a magyar uralkodók viseltek koronázásuk

alkalmával. A múzeum arculatának központi motívuma.

 

PANNÓNIA FÉNYE – A SEUSO-KINCS

A Seuso-kincs 14 ezüstedénye a késő római korból fennmaradt

pompás lakomakészlet. A világviszonylatban is egyedi ötvösremekek

koruk művészetének csúcsdarabjai voltak.

 

SZÉCHÉNYI-TEREM

A Magyar Nemzeti Múzeum egyik legszebb terme Ybl Miklós tervei

alapján készült 1865-ben, nevét a múzeumalapító gróf Széchényi

Ferencről kapta.

 

LÁTVÁNYRAKTÁR

Csodálatos fabútorzatával önmagában is műalkotás,

egykor a Széchényi Könyvtár része volt.

 

KELET ÉS NYUGAT HATÁRÁN

Régészeti kiállítás. Az őskőkortól Kr. u. 1000-ig. Ismerje meg azoknak

a népeknek a világát, amelyek a magyarok bejövetele előtt éltek

a Kárpát-medencében!

 

A LAPIDÁRIUM

Válogatás a múzeum kiemelkedő római kori faragott- és feliratos kőemlék gyűjteményéből. A kiállított tárgyak Pannonia tartomány négy évszázados, a Római Birodalomhoz illeszkedő történetét foglalják össze.

 

A múzeum kiállításaira 17 óráig lehet belépőjegyet váltani. 

MNM Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelye - Állandó kiállítás

Vértesszőlős - VÉRTESSZŐLŐSI RÉGÉSZETI BEMUTATÓHELYE

MNM VÉRTESSZŐLŐSI RÉGÉSZETI BEMUTATÓHELYE

 1. Vértesszőlős, Hrsz. 061/1. | GPS: N47.624292°°E18.383563°

MNM Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelye | Magyar Nemzeti Múzeum

A vértesszőlősi mésztufabányában került feltárásra Magyarország legidősebb, mintegy 400 ezer éves régészeti lelőhelye.

A Magyar Nemzeti Múzeum szabadtéri kiállítóhelye a különleges régészeti, embertani és őslénytani maradványokat, azok képződési környezetét mutatja be. A két feltárt és bemutatott lelőhely az előkerült milliónyi kőeszközzel, zsíros csontokkal táplált tűzhelyekkel, a vadászott állatok csontjaival és az emberi tejfogakkal valamint egy tarkócsonttal egyedülálló képet nyújt a korai, úgynevezett heidelbergi típusú ember életéről. A bányából ismert levél- és terméslenyomatok, illetve az egykori sáros itató és dagonyázó helyhez gyűlt állatok megőrződött lábnyomai pedig a természetes környezetről adnak képet.

A KIÁLLÍTÓHELY ÁPRILIS 1. ÉS OKTÓBER 31. KÖZÖTT VÁRJA A LÁTOGATÓKAT.

 

MNM Villa Romana Baláca - Állandó kiállítás

Nemesvámos - VILLA ROMANA BALÁCA - RÓMAI KORI VILLAGAZDASÁG ÉS ROMKERT

A Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca Magyarország legnagyobb látogatható római kori villagazdasága, egy Közép-Európában is páratlan római kori emlékünk Veszprémtől és a Balaton parttól is alig 10 km-re, Nemesvámos és Veszprémfajsz települések között található. 

A mediterrán hangulatú gondozott parkban a 3-4. századi tulajdonosok grandiózus méretű lakóháza és a környező épületek tekinthetők meg.  Az egykori földbirtokosok gazdagságát a hazánkban ritka mozaikpadlók, falfestmények mutatják.

  

 

MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum - Állandó kiállítás

Budapest - SEMMELWEIS ORVOSTÖRTÉNETI MÚZEUM KÖNYVTÁR ÉS ADATTÁR

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

 

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum a főváros egyik rejtett kincse. Épületében született az anyák megmentőjeként ismert Semmelweis Ignác. A nemzetközi összehasonlításban is egyedi és rangos gyűjteménnyel rendelkező múzeum jelentős tudományos és oktatási tevékenységet folytat. Különleges értéke abban rejlik, hogy képes ötvözni a történelmet és a művészetet a múlt egy fontos és izgalmas szeletének láttatásában.

 

A múzeum állandó kiállítása (Képek a gyógyítás múltjából) az orvostudomány és a gyógyszerészet történetét mutatja be az ókortól a 20. századig. Fő üzenete, hogy az orvostudományt nem érthetjük meg teljesen anélkül, hogy képet kapnánk a gyógyítók és orvosok változó társadalmi helyzetéről, a társadalom egészséghez, higiéniához és halálhoz való viszonyulásáról és a különböző kultúrákról, amelyek a történelem során az orvostudományt megteremtették. A kiállítás a sebészet, szemészet, fogászat, szülészet, orvosi kémia stb. eszközeinek bemutatásával, remekművű kerámia patikaedények sorával, a betegségek, a gyógyítás és a halál ábrázolásaiból készült válogatással vezet végig az orvosi gondolkodás és gyakorlat fejlődésén, valamint a gyógyszerészet kialakulásán. Az állandó kiállítás mellett évente egy vagy két időszaki kiállítás is várja a látogatókat.

 

A múzeumtól rövid sétával elérhető a Budai Vár, amelynek egyik főutcáján, a Tárnok utcában áll az „Arany Sas” Patikamúzeum. Kiállítása a reneszánsz és a barokk kor gyógyszerészetének történetét mutatja be. Az apró ajtón át a látogató egy régi gyógyszertárba lép be, ahol egy alkimista laboratórium berendezését is megtekintheti.

 

Akit jobban érdekel az orvostudomány története, az meglátogathatja könyvtárunkat, a Semmelweis Könyvtár és Levéltárat a Török utcában. A könyvtár több mint 140 000 könyvből, nyomtatványból és folyóiratból álló orvostörténeti gyűjteményt őriz.

 

1013 Budapest, Apród utca 1-3. www.semmelweismuseum.hu

 

Arany Sas Patikamúzeum

Budapest - Arany Sas Patikamúzeum

MNM Campona Victrix kiállítóhely

Budapest - Campona Victrix Régészeti Kiállítóhely

Kevesen tudják, hogy a Tropicariumáról híres Campona, budatétényi bevásárlóközpont neve nem egy jól hangzó fantázianév, hanem a Budapest XXII. kerületében található Nagytétény római kori katonai táborát és települését nevezték így. A rómaiak Camponája a 4. században egy birodalmi jelentőségű történeti esemény színtere volt. Itt aratott győzelmet I. (Nagy) Constantinus császár a szarmaták felett ezért az erőd megkapta a Victrix, azaz Győzedelmes melléknevet is. Ez a sokáig csak régészeti ásatásokból ismert római katonai tábor felfedezése után 90 évig aludta álmát. Területét benőtte a természet és csak régész szakemberek tudták, milyen csodát rejt itt a föld.

A Magyar Nemzeti Múzeum egy régészeti kiállítóhely és látogatóközpont létrehozásával célul tűzte ki ennek a sokáig elhanyagolt műemléknek a turisztikai hasznosítását. A 2022-ben megnyílt régészeti park épített és kertészeti eszközökkel, látványos virtuális rekonstrukciókkal mutatja be Campona római táborának erődfallal, tornyokkal és kapukkal határolt területét, egykori épületeit és főútjait. Camponában egy lovasíjász segédcsapat állomásozott, ezért a látogatóközpont kiállítása a római hadsereg lovasságának, a lovas táboroknak valamint a lovak ókori kultúrtörténetének népszerűsítésére épül.

A látogatóközponthoz egy kisebb játszótér is kapcsolódik, amelynek élményelemeit a római erődök építészete és a lovak inspirálták. Az autóval, vonattal és tömegközlekedéssel könnyen elérhető „Campona Victrix – Győzedelmes Campona” régészeti kiállítóhely kivitelezésének első fázisa alapjául szolgál további látványos fejlesztéseknek és műemléki bemutatásoknak. Nagytétény ezzel az új attrakciójával és a közelmúltban felújított településközpontjával, barokk kastélyával vonzó – akár teljes napos programot kínáló – turisztikai célponttá vált.

 

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓK

Látogatás csak előzetes bejelentkezés után lehetséges! Bejelentkezni az alábbi e-mail címen lehet: campona@mnm.hu

Nyitvatartás

 • Hétköznapokon, szerdától péntekig 10:00-től 18:00 óráig előzetes bejelentkezés után, online megváltott jeggyel látogatható.
 • Minden hónap 3. hétvégéjén, családi hétvége keretein belül, 10:00-től 18:00 óráig, előzetes bejelentkezés után online felületünkön elérhető jegy előzetes megváltásával. A családi hétvége szombatján a belépés minden látogató számára ingyenes.

 • Csoportos látogatásra, tárlatvezetésre és múzeumpedagógiai foglalkozásokra, előre egyeztetett időpontban van lehetőség, az online előre megváltott csoportjegy, tárlatvezetési jegy és foglalkozási jegy vásárlása után. A múzeumpedagógiai foglalkozás vásárlása csak regisztrációt követően lehetséges. Regisztrálni az alábbi e-mail címen lehet: campona@mnm.hu

  Online jegyvásárlási felület: Magyar Nemzeti Múzeum | Jegyvásárlás (mnm.hu)

 

 

Aktuális ajánlatainkat megtalálják a kiállítóhely hivatalos Facebook-oldalán: (9) Facebook

 

 Márciusi nyitvatartás:

március 16. (szombat) 10:00-18:00
március 17. (vasárnap) 10:00-18:00

március 20. (szerda) 10:00-18:00
március 21. (csütörtök) 10:00-14:00

március 27. (szerda) 10:00-18:00

 

 

Málenkij Robot Emlékhely ( Csak regisztráció után látogatható! )

Budapest - MÁLENKIJ ROBOT EMLÉKHELY

A Magyar Nemzeti Múzeum  állandó kiállítóhelye "A pokol bugyrai… "Málenkij robot" - Kényszermunka a Szovjetunióban", a második világháború végén tömegesen elhurcolt nők és férfiak számára állít emléket. A kiállításnak otthont adó, Ferencvárosi pályaudvar mellett álló bunker egykor a Magyar Államvasutak légoltalmi óvóhelye és vezetési pontja volt, ma itt található a központi Málenkij Robot Emlékhely. 


A kiállítás megtekintése csak előzetes egyeztetés után, vezetéssel vehető igénybe! Minimum 5, maximum 35 fős csoportokat tudunk fogadni.
Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a bunker-épületben az akadálymentesítés nem megoldott!

A helyszíni jegyvásárlás jelenleg csak készpénzzel lehetséges!

 

Helyszín: MNM Málenkij Robot Emlékhely - 1097 Budapest, Fék utca 6.

Elérhetőségek:
E-mail:
malenkij@mnm.hu

Telefon: +36 30 701 5223

 

MNM Full House + MNM Campona Victrix kiállítóhely

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

A full house jegyünk az összes, a Múzeum főépületében lévő kiállításra és az MNM Camponára érvényes.
 

 

MAGYAR MENYASSZONY

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

MAGYAR MENYASSZONY

 1. 12.14.-2024.08.25.

 

A Magyar Menyasszony nagyszabású új időszaki kiállításban több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

A kiállítás az elmúlt 500 év házasságtörténetén vezeti keresztül a látogatót, a XVI. századból, egy olyan korból indulva, amelynek történetét jobbára férfiak írták. A rendkívül sokszínűen illusztrált tárlat egyszerre világít rá arra, hogy a nők szerepe fontosabb volt, mint az a történetírók rostáján átszűrődik, illetve arra is, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe és harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulásának jogát, lehetőségét.

A Magyar Nemzeti Múzeum saját, valamint a hazai partnerintézmények gyűjteményeire és a közösségi média által biztosított nyilvánosságra építve rendezte a kiállítást a magyarországi házasságkötések, mátkaságok és szerelmek történeteiből és emlékeiből.

A közösségi felajánlásoknak köszönhetően válik igazán egyedivé és különlegessé a tárlat, hisz a történelmi személyek mellett megjelennek a jelenkor emberei és az ő történeteik is.

A Magyar Menyasszony ötletgazdája és kurátora dr. Simonovics Ildikó divattörténész, szakmuzeológus.

A kiállítás Nőkről szól – nemcsak Nőknek!

 

Kurátori és szakértői tárlatvezetések a Magyar Menyasszony kiállításban:

https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/kuratori-es-szakertoi-tarlatvezetesek-magyar-menyasszony-kiallitasban

 

 A kiállításhoz tartozó Magyar Menyasszony katalógus és Magyar Menyasszony tanulmányok megvásárolhatók a Múzeum Shopban.

 A múzeum kiállításaira 17 óráig lehet belépőjegyet váltani. 

Babával a múzeumban | Múzeumkerti séta ( 2024. 06.18. 10:15 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

A múzeumkerti sétán a Magyar Nemzeti Múzeum körül 1860 óta kialakult szoborkertet is megismerhetik az érdeklődők. Költők, tudósok, szabadsághősök szobrairól tudhatnak majd meg rengeteg érdekességet: mi minden történt velük az elmúlt másfél évszázadban? Számos anekdota, színes történet várja látogatóinkat ezen a hangulatos programon a Múzeumkertben!

Az időpontban párhuzamosan két csoport indul!

 

Ajánlott: felnőtteknek 0-2 éves gyermekekkel

Regisztráció: A jegy megváltásával lehetséges regisztrálni. https://jegy.mnm.hu/

Jegyár: 3000 Ft/fő.

Találkozópont: MNM Jegypénztár

Akadálymentesített bejárat: Bródy Sándor utca felőli porta. Amennyiben babakocsival érkeznek, kérjük jelezzék előre. tarlatv@mnm.hu

 

Élő múzeum | Élő fényképalbum ( 2024.05.17. 17:00 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

Ki ne szeretné nézegetni a családi fényképalbumot? Nagyszülők, nagynénik, unokatestvérek intenek vissza egy-egy képről, miközben a múltba merevedett pillanatokon keresztül történeteket is mesélnek a fotók és a sárgult lapok hátulján lévő feliratok. De mi lenne, ha tényleg megmozdulnának a képek és mesélni kezdenének a szereplők? Milyen titkokat, érdekességeket mesélnének a szereplők nekünk? Jöjjön el élő múzeum programunkra és tudjon meg még többet a XX. század fordulópontjairól.

 

Regisztráció: A jegy megváltásával lehetséges regisztrálni. https://jegy.mnm.hu/

Jegyár: 2800 Ft/fő; családi: 6200 Ft/fő

Találkozópont: MNM Jegypénztár

 

Kedves Látogatónk!

 

Szeretnénk programjainkat, tárlatvezetéseinket izgalmasabbá és informatívabbá tenni, hogy minél többen visszatérő látogatóink lehessenek. 

Kérjük, a programon való részvétel után, azok fejlesztése érdekében szánjon pár percet értékelő kérdőívünk kitöltésére! 

 Kitöltési idő: 1-2 perc

 Kattintson ide: MNM - Tárlatvezetés - Rövid visszajelzés

 Köszönjük szépen!

 

Üdvözlettel,

a múzeumandragógusok​​

Élő múzeum | A nemzet múzeuma - Interaktív épülettörténeti séta ( 2024. 06.14. 17:00 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

Idő- és térutazás az MNM épületében, történetek az MNM épületéről és az múzeumhoz kötődő személyekről és a magyar történelemben betöltött szerepükről. Megszólalnak az elmúlt kétszáz évben itt megfordult személyek, a titkok tudói. Vajon mit mesélnek?

 

Regisztráció: A jegy megváltásával lehetséges regisztrálni. https://jegy.mnm.hu/

Jegyár: 2800 Ft/fő; családi: 6200 Ft/fő

Találkozópont: MNM Jegypénztár

 

Kedves Látogatónk!

 

Szeretnénk programjainkat, tárlatvezetéseinket izgalmasabbá és informatívabbá tenni, hogy minél többen visszatérő látogatóink lehessenek. 

Kérjük, a programon való részvétel után, azok fejlesztése érdekében szánjon pár percet értékelő kérdőívünk kitöltésére! 

 Kitöltési idő: 1-2 perc

 Kattintson ide: MNM - Tárlatvezetés - Rövid visszajelzés

 Köszönjük szépen!

 

Üdvözlettel,

a múzeumandragógusok​​

 

Ép testben, ép lélek | Múzeumi jóga ( 2024.05.19. 10:30 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

A test a lélek temploma. Az egészségmegőrzés a mai, felgyorsult mindennapokban egyre fontosabb. A jóga mind a test, mind pedig a mentális egészség fejlődését szolgálja. Feltölti a lelket. A múzeumi jógával a tudás templomában adhatjuk át magunkat a
jóga erejének.
További információ és tudnivalók: http://www.mnm.hu
 
 
​​Ajánlott: középiskolások, felnőttek
Regisztráció:  A jegy megváltásával lehetséges regisztrálni. https://jegy.mnm.hu/
Jegyár: 3000 Ft/fő (A jeggyel állandó kiállításaink is megtekinthetők!)
Létszám: maximum 30 fő. 
Helyszín: Díszterem

Teendők:
 • Kérjük, hozzon magával jógamatracot és a gyakorlatok végzéséhez megfelelő, kényelmes ruházatot.
 • Javasoljuk, hogy a program előtt 10-15 perccel érkezzen, hogy legyen idő az óra előtti teendőkre. A múzeum 10 órakor nyit.
 • Átöltözésre lehetőség a Díszteremben lesz.
 • Értékeiket, a nagyobb táskákat és a vizes holmikat kérjük, hogy a bejáratnál található zárható szekrényekben vagy a múzeumi ruhatárban helyezzék el (a ruhatárat a jegypénztár alatti szinten találják, amit a csigalépcsőkön keresztül tudnak megközelíteni)

Zene - Történelem - Lenyűgöző zeneszerzők | Zenés tárlatvezetés a tánc jegyében ( 2024.05.04. 10:30 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

Merüljön el a tavasz varázsába egy különleges tárlatvezetésen, ahol a zene és a tánc összefonódik. A Tánc Világnapja alkalmából jöjjön el és fedezze fel, hogy milyen tárgyak rejtőznek a Nemzeti Múzeum termeiben, melyek erről a csodálatos világról mesélnek. Magyar és nemzetközi zeneszerzőkről és különböző korszakokról is mesélünk, hogy a látogatók minél jobban megismerjék a tánc történetét. 
A program egy koncerttel egészül ki, ami még emlékezetesebbé teszi ezt a zenés tárlatvezetést.
 
Ajánlott: középiskolások, felnőttek
Regisztráció: A jegy megváltásával lehetséges regisztrálni: https://jegy.mnm.hu/
Jegyár: 3000 Ft/fő
Létszám: maximum  30 fő.
Találkozópont: MNM Jegypénztár
 

Kedves Látogatónk!

 

Szeretnénk programjainkat, tárlatvezetéseinket izgalmasabbá és informatívabbá tenni, hogy minél többen visszatérő látogatóink lehessenek. 

Kérjük, a programon való részvétel után, azok fejlesztése érdekében szánjon pár percet értékelő kérdőívünk kitöltésére! 

 Kitöltési idő: 1-2 perc

 Kattintson ide: MNM - Tárlatvezetés - Rövid visszajelzés

 Köszönjük szépen!

 

Üdvözlettel,

a múzeumandragógusok​​

Az Altamira barlangrajzai – A művészet kezdetei

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

Az Altamira barlangrajzai – A művészet kezdetei című tárlat a legismertebb festett őskőkori barlang, a spanyolországi Altamira-falfestményeinek világát mutatja be. A barlangrajzok fényképei eredeti méretben tárulnak a látogatók szeme elé. A Nemzeti Régészeti Intézetben található magyar anyagnak hála, a közönség bepillantást nyerhet a mai Magyarország területének felső-paleolitikumába is.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum fotókiállítással mutatja be a legismertebb festett őskőkori barlangot a hazai nagyközönségnek. Megismerhetjük a barlang megtalálásának körülményeit és magát a felfedezőt. A barlangfalon található festmények fényképei eredeti méretben tárulnak a látogatók szeme elé. Van közöttük két méteres szarvas és egy különös, három méter magas, létra alakú jelsorozat is. Láthatjuk a híres bölényeket, amelyek ábrázolásához szándékosan használták az alkotók a szikla domborulatait, hogy az állat testének formáját három dimenzióban mutassák meg. Sőt a barlangfal sárgásbarna alapszínének segítségével vörös és fekete festékeikből még több színárnyalathoz jutottak. A kiállításon a barlang egyik bölényének eredeti technikával készült másolata is látható. A fényképek között szerepelnek az emberről készült ábrázolások is, amelyek az állatokhoz képest elnagyoltak és suták. De itt vannak a barlangi művészek kéznyomai is.

 

Az ALTAMIRA barlangrajzai – A művészet kezdetei címet viselő tárlat 2024. január 23-ától 2024. június 2-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében. A kiállításhoz szakmai vezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások is társulnak, valamint a Múzeum Ajándékboltjának kínálata is készül a tárlathoz illeszkedő kollekcióval.

 

A múzeum kiállításaira 17 óráig lehet belépőjegyet váltani. 
 

Altamira barlangrajzai | Kurátori tárlatvezetés ( 2024.05.02. 17:00 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

A spanyolországi Altamira-barlang a világ leghíresebb őskőkori festményeit rejti. A legszebbek - a bölények - 16 ezer évesek, melyeket egyedülálló módon alkotott az ember: kihasználta a barlangfalak domborulatait testet is adott a megfestett állatoknak. Láthatunk lovakat, szarvasokat, sőt, a festők kezenyomát is felfedezhetjük. A kiállításban eredeti méretben mutatjuk be az Altamira képeit, azt az érzést keltve mintha mi is a barlangban lennénk. A tárlaton megcsodálhatjuk az altamirai művészek magyarországi kortársainak vadászfegyvereit és díszített tárgyait, és akár még hasonlóságot is felfedezhetünk a díszítésben alkalmazott jelek között.

 

Ajánlott: középiskolások, felnőttek

Regisztráció: A jegy megváltásával lehetséges regisztrálni. https://jegy.mnm.hu/

Jegyár: 800 Ft/fő

Találkozópont: MNM Jegypénztár​​

 

Altamira barlangrajzai | Kurátori tárlatvezetés ( 2024.05.30. 17:00 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

A spanyolországi Altamira-barlang a világ leghíresebb őskőkori festményeit rejti. A legszebbek - a bölények - 16 ezer évesek, melyeket egyedülálló módon alkotott az ember: kihasználta a barlangfalak domborulatait testet is adott a megfestett állatoknak. Láthatunk lovakat, szarvasokat, sőt, a festők kezenyomát is felfedezhetjük. A kiállításban eredeti méretben mutatjuk be az Altamira képeit, azt az érzést keltve mintha mi is a barlangban lennénk. A tárlaton megcsodálhatjuk az altamirai művészek magyarországi kortársainak vadászfegyvereit és díszített tárgyait, és akár még hasonlóságot is felfedezhetünk a díszítésben alkalmazott jelek között.

 

Ajánlott: középiskolások, felnőttek

Regisztráció: A jegy megváltásával lehetséges regisztrálni. https://jegy.mnm.hu/

Jegyár: 800 Ft/fő

Találkozópont: MNM Jegypénztár​​

 

Filmklub. Vallás: hitvilág és szertartások az ókori Rómában ( 2024.04.25. 18:30 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

A történelmi filmek szerelmese vagy? Mozizás közben gyakran felmerül a kérdés, hogy a vásznon látottak vajon megfelelhetnek a valóságnak? Mi az, amit biztosan tudhatnunk és mi az, ami csak „filmes fogás”? Filmklubsorozatunkon az ókori Rómáról készült alkotásokat elemezzük, a filmrészletek vetítése között szakértői elemzések és beszélgetések keretében boncolgatjuk a film által bemutatott történelmi korszakot, embereket, problémákat és politikai, vagy adott esetben vallási kérdéseket. A filmek segítségével arra is keressük a választ, hogy mi lehet a kortárs filmművészeti alkotások Róma képe és üzenete az ókori világról?

Állandó szakértőink: Dr. Németh György, Dr. Bartus Dávid, Dr. Forisek Péter, Dr. Kovács Péter

Házigazda: Dr. Nagyernyei Szabó Ádám.

Moderátor: Gróf Boglárka

 

Ajánlott: középiskolások, felnőttek

Jegyár: 2000 Ft

Helyszín: Római Lapidárium

 

Kedves Látogatónk!

 

Szeretnénk programjainkat, tárlatvezetéseinket izgalmasabbá és informatívabbá tenni, hogy minél többen visszatérő látogatóink lehessenek. 

Kérjük, a programon való részvétel után, azok fejlesztése érdekében szánjon pár percet értékelő kérdőívünk kitöltésére! 

 

Kitöltési idő: 1-2 perc

 

Kattintson ide: 

MNM - Tárlatvezetés - Rövid visszajelzés

 

Köszönjük szépen!

 

Üdvözlettel,

a múzeumandragógusok​​

Filmklub. A Római Birodalom bukása ( 2024.05.30. 18:30 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

A történelmi filmek szerelmese vagy? Mozizás közben gyakran felmerül a kérdés, hogy a vásznon látottak vajon megfelelhetnek a valóságnak? Mi az, amit biztosan tudhatnunk és mi az, ami csak „filmes fogás”? Filmklubsorozatunkon az ókori Rómáról készült alkotásokat elemezzük, a filmrészletek vetítése között szakértői elemzések és beszélgetések keretében boncolgatjuk a film által bemutatott történelmi korszakot, embereket, problémákat és politikai, vagy adott esetben vallási kérdéseket. A filmek segítségével arra is keressük a választ, hogy mi lehet a kortárs filmművészeti alkotások Róma képe és üzenete az ókori világról?

Állandó szakértőink: Dr. Németh György, Dr. Bartus Dávid, Dr. Forisek Péter, Dr. Kovács Péter

Házigazda: Dr. Nagyernyei Szabó Ádám.

Moderátor: Gróf Boglárka

 

Ajánlott: középiskolások, felnőttek

Jegyár: 2000 Ft

Helyszín: Római Lapidárium

 

Kedves Látogatónk!

 

Szeretnénk programjainkat, tárlatvezetéseinket izgalmasabbá és informatívabbá tenni, hogy minél többen visszatérő látogatóink lehessenek. 

Kérjük, a programon való részvétel után, azok fejlesztése érdekében szánjon pár percet értékelő kérdőívünk kitöltésére! 

 Kitöltési idő: 1-2 perc

 Kattintson ide: MNM - Tárlatvezetés - Rövid visszajelzés

 Köszönjük szépen!

 

Üdvözlettel,

a múzeumandragógusok​​

Ép testben, ép lélek | Múzeumi jóga ( 2024.06.09. 10:30 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

A test a lélek temploma. Az egészségmegőrzés a mai, felgyorsult mindennapokban egyre fontosabb. A jóga mind a test, mind pedig a mentális egészség fejlődését szolgálja. Feltölti a lelket. A múzeumi jógával a tudás templomában adhatjuk át magunkat a
jóga erejének.
További információ és tudnivalók: http://www.mnm.hu

 

​​Ajánlott: középiskolások, felnőttek
Regisztráció:  A jegy megváltásával lehetséges regisztrálni. https://jegy.mnm.hu/
Jegyár: 3000 Ft/fő (A jeggyel állandó kiállításaink is megtekinthetők!)

Létszám: maximum 40 fő. 
Helyszín: Múzeumkert (Esőhelyszín: Díszterem)

 

Teendők:

 • Kérjük, hozzon magával jógamatracot és a gyakorlatok végzéséhez megfelelő, kényelmes ruházatot.
 • Javasoljuk, hogy a program előtt 10-15 perccel érkezzen, hogy legyen idő az óra előtti teendőkre. A múzeum 10 órakor nyit.
 • Átöltözésre lehetőség a Díszteremben lesz.
 • Értékeiket, a nagyobb táskákat és a vizes holmikat kérjük, hogy a bejáratnál található zárható szekrényekben vagy a múzeumi ruhatárban helyezzék el (a ruhatárat a jegypénztár alatti szinten találják, amit a csigalépcsőkön keresztül tudnak megközelíteni)

Teltházas program esetén belépőjegy vásárlására nincs lehetőség a helyszínen (esetleges lemondás esetén sem).

 

Kedves Látogatónk!

 

Szeretnénk programjainkat, tárlatvezetéseinket izgalmasabbá és informatívabbá tenni, hogy minél többen visszatérő látogatóink lehessenek. 

Kérjük, a programon való részvétel után, azok fejlesztése érdekében szánjon pár percet értékelő kérdőívünk kitöltésére! 

 Kitöltési idő: 1-2 perc

 Kattintson ide: MNM - Tárlatvezetés - Rövid visszajelzés

 Köszönjük szépen!

 

Üdvözlettel,

a múzeumandragógusok​​

 

Szakértői tárlatvezetés Radnóti Klárával ( 2024.05.09. 18:00 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

500 éves visszatekintés a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. A kiállítás több száz ismert és ismeretlen nő történetét eleveníti meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepekhez és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

 

Jegyár: 6200 Ft/fő

Max létszám: 30 fő. 

 

Kedves Látogatónk!

Szeretnénk programjainkat, tárlatvezetéseinket izgalmasabbá és informatívabbá tenni, hogy minél többen visszatérő látogatóink lehessenek. 

Kérjük, a programon való részvétel után, azok fejlesztése érdekében szánjon pár percet értékelő kérdőívünk kitöltésére! 

 Kitöltési idő: 1-2 perc

 Kattintson ide: MNM - Tárlatvezetés - Rövid visszajelzés

 Köszönjük szépen!

 

 Üdvözlettel,

a múzeumandragógusok​​

Kurátori tárlatvezetés Simonovics Ildikóval ( 2024.05.17. 18:00 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

500 éves visszatekintés a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. A kiállítás több száz ismert és ismeretlen nő történetét eleveníti meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepekhez és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

 

Jegyár: 6200 Ft/fő

Max létszám: 30 fő. 

 

Kurátori tárlatvezetés Simonovics Ildikóval ( 2024.05.31. 18:00 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

500 éves visszatekintés a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. A kiállítás több száz ismert és ismeretlen nő történetét eleveníti meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepekhez és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

 

Jegyár: 6200 Ft/fő

Max létszám: 30 fő. 

 

Nyári tábor a Magyar Nemzeti Múzeumban ( 2024. 07.01 - 07.05-ig )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum idén nyáron is meghirdeti népszerű nyári táborát!

2 turnusban, változatos témákkal várjuk a történelem iránt érdeklődő gyerekek jelentkezését!

 

Kinek érdemes a táborba jelentkezni?

 • aki tud magyarul írni és olvasni;
 • szereti a történelmet, a régmúltról szóló meséket és kalandokat
 • aki csapatjátékos

 

Turnusok:

 

2024.07.01.-05. Ők is voltak kicsik - Utazás a történelmi hősök gyerekkorában

Minden gyereknek vannak feladatai: évközben megírni a leckét, iskolába járni, edzésre menni, segíteni a házimunkában. Felsorolni is hosszú, és ez mindig is így volt: a középkori kis apródnak számot kellett adnia rátermettségéről, ha lovag akart lenni. A lányoknak is számos dolgot meg kellett tanulniuk, hogy igazi hölgyekké váljanak. Idén nyáron  felfedezzük a régmúlt nagyjainak gyermekkorát, és kiderül, nincs is olyan távol a ti világotoktól.

 

2024.07.15-19. Állati hősök, ősi állatok - Nyári tábor a Magyar Nemzeti Múzeumban

Négylábúak, csúsznak-másznak vagy éppen repülnek? Az állatok az idők kezdete óta együtt élnek az emberrel. Zsákmány az ügyes vadásznak? Jó barát a ház körül? Kis kedvenc, vagy ellenkezőleg: félelmet keltő bestia? Gyere és ismerd meg velünk az állatok világát a történelem szemüvegén keresztül!

 

Korosztály: 7-9 évesek  (elvégezte az első osztályt)

 

Várunk minden érdeklődőt!

 

A tábor díja

Early bird (2024. március 15-ig): 49000 Ft/fő

 1. március 15. után: 59000/fő.

 

Az ár tartalmazza:

 

08:00-16:00 között teljes felügyeletet

Játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokat, felfedező-játékokat, kreatív foglalkozásokat és minden anyagköltséget

Étkeztetés: 

Tízórai (könnyű szendvics, gyümölcs, víz, tea, és limonádé

Ebéd: 2 fogásos meleg ebéd

Uzsonna: szendvics, víz és limonádé

 

Kérjük, előbb regisztráljon a honlapon található űrlap segítségével és csak miután visszaigazoltuk a jelentkezést, azután váltson jegyet a programra!

 

 

További információ: muzeumpedagogia@mnm.hu

 

 

Nyári tábor a Magyar Nemzeti Múzeumban ( 2024. 07.15 - 07.19 -ig )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum idén nyáron is meghirdeti népszerű nyári táborát!

2 turnusban, változatos témákkal várjuk a történelem iránt érdeklődő gyerekek jelentkezését!

 

Kinek érdemes a táborba jelentkezni?

 • aki tud magyarul írni és olvasni;
 • szereti a történelmet, a régmúltról szóló meséket és kalandokat
 • aki csapatjátékos

 

Turnusok:

 

2024.07.01.-05. Ők is voltak kicsik - Utazás a történelmi hősök gyerekkorában

Minden gyereknek vannak feladatai: évközben megírni a leckét, iskolába járni, edzésre menni, segíteni a házimunkában. Felsorolni is hosszú, és ez mindig is így volt: a középkori kis apródnak számot kellett adnia rátermettségéről, ha lovag akart lenni. A lányoknak is számos dolgot meg kellett tanulniuk, hogy igazi hölgyekké váljanak. Idén nyáron  felfedezzük a régmúlt nagyjainak gyermekkorát, és kiderül, nincs is olyan távol a ti világotoktól.

 

2024.07.15-19. Állati hősök, ősi állatok - Nyári tábor a Magyar Nemzeti Múzeumban

Négylábúak, csúsznak-másznak vagy éppen repülnek? Az állatok az idők kezdete óta együtt élnek az emberrel. Zsákmány az ügyes vadásznak? Jó barát a ház körül? Kis kedvenc, vagy ellenkezőleg: félelmet keltő bestia? Gyere és ismerd meg velünk az állatok világát a történelem szemüvegén keresztül!

 

Korosztály: 7-9 évesek  (elvégezte az első osztályt)

 

Várunk minden érdeklődőt!

 

A tábor díja

Early bird (2024. március 15-ig): 49000 Ft/fő

 1. március 15. után: 59000/fő.

 

Az ár tartalmazza:

 

08:00-16:00 között teljes felügyeletet

Játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokat, felfedező-játékokat, kreatív foglalkozásokat és minden anyagköltséget

Étkeztetés: 

Tízórai (könnyű szendvics, gyümölcs, víz, tea, és limonádé

Ebéd: 2 fogásos meleg ebéd

Uzsonna: szendvics, víz és limonádé

 

Kérjük, előbb regisztráljon a honlapon található űrlap segítségével és csak miután visszaigazoltuk a jelentkezést, azután váltson jegyet a programra!

 

 

További információ: muzeumpedagogia@mnm.hu

 

 

André Kertész Esztergomban

Esztergom - Balassa Bálint Múzeum

André Kertész Esztergomban

MNM Balassa Bálint Múzeuma, Esztergom, Pázmány Péter u. 13.

 1. március 23.—2024. június 23.

Kiállításunkban a fiatal André Kertész nyomába szegődünk, amikor Esztergomban és környékén készített, soha nem látott fotóiból válogatunk. A Magyar Nemzeti Múzeum a világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából rendez 2024-ben kiállítássorozatot.

Bővebb információ: www.mmn.hu; www.balassamuzeum.hu

 

André Kertész Esztergomban kép

Esztergom, télen, 1917 ©Estate of André Kertész, Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye/

 

Gyermekparadicsom | Családi Piknik a Múzeumkertben ( 2024.04.27. 10:00-15:00 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

Gyermekparadicsom

Családi Piknik a Múzeumkertben

 

Milyen évszázados titkok rejtőznek a Nemzeti Múzeum kertjében?

Miről mesélnek a kert hatalmas faóriásai? Milyen játékokat játszottak a Muziban több mint 100 évvel ezelőtt a gyerekek? Korzózz te is a pesti kisasszonyokkal a Múzemkert árnyas fái alatt. Ismerkedj meg a Pál utcai fiúk kedvenc játékával, a gojzival. Csatlakozz te is a makkokat gyűjtögető játékoskedvű mókusokhoz és fedezd fel te is a Múzeumkert rejtélyes történetét!

 

Családi és gyermekprogramokra a jegyár 800 Ft/fő.

 

A Múzeumkerti Családi Pikniken az alábbi programokkal várjuk a látogatókat:

 

10:00-15:00 Muzicska | 19. századi játszótér

10:00-15:00 Társasjáték sarok

10:00-14:00 Kerti titkok | Családi kincskereső a Múzeumkertben

10:00-15:00 Képeslap a Múltból  |  Nosztalgia Fotósarok a 19. századból

10:00-15:00 Virágoskert | Tárgyalkotó foglalkozás kicsiknek és nagyoknak

10:00-15:00 Múzeumkerti Kiskalauz | Családi felfedező hátizsák

13:00 Rejtélyes Pest-Buda | Nyomozós élő múzeum/Élő múzeumi nyomozás a Múzeumkertben

11:00 Interaktív játékbemutató

Irány a Muzi! | Családi séta és tárlatvezetés a Múzeumkertben

10:00-15:00 Piknik kosár bérlés

 

 

Tűzzománc workshop családoknak ( 2024.04.27. 10:00 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

Merüljön el a tavaszi természet szépségében és készítsen egyedi tűzzománc ékszereket! A különleges alkotó foglalkozás keretében a tűzzománc készítés egyedi technikájával ismerkedhetnek meg a résztvevő gyermekek. A workshop során a múzeumkerti tavaszi virágok, fák és növények hangulatát idézve készíthetünk szebbnél szebb tűzzománc alkotásokat. A résztvevők fejenként 2 db saját készítésű ékszerrel gazdagodnak majd.

 

Találkozópont: MNM Jegypénztár

Ajánlott: 12 éves kortól

Időtartam: 1,5-2 óra

Turnusok: 10-12 óra, 13-15 óra. Maximum 12 fő/turnus

 

A program előzetes regisztrációhoz és jegyvásárláshoz kötött! Regisztrációs szándékát kérjük jelezze a muzeumpedagogia@mnm.hu e-mail címen!

 

A résztvevő gyermeket kísérő szülő számára külön jegyváltás nem szükséges, csupán regisztrálnia kell. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a kísérőként regisztrált személyek tárgyat nem készíthetnek. Megértésüket köszönjük!

 

(Amennyiben családi napunk egyéb programjain is szeretnének részt venni, úgy a 800 Ft/fő árú családi nap programjegy váltandó meg.)

 

Jegyár: 3500 Ft/fő

 

Tűzzománc workshop családoknak ( 2024.04.27. 13:00 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

Merüljön el a tavaszi természet szépségében és készítsen egyedi tűzzománc ékszereket! A különleges alkotó foglalkozás keretében a tűzzománc készítés egyedi technikájával ismerkedhetnek meg a résztvevő gyermekek. A workshop során a múzeumkerti tavaszi virágok, fák és növények hangulatát idézve készíthetünk szebbnél szebb tűzzománc alkotásokat. A résztvevők fejenként 2 db saját készítésű ékszerrel gazdagodnak majd.

 

Találkozópont: MNM Jegypénztár

Ajánlott: 12 éves kortól

Időtartam: 1,5-2 óra

Turnusok: 10-12 óra, 13-15 óra. Maximum 12 fő/turnus

 

A program előzetes regisztrációhoz és jegyvásárláshoz kötött! Regisztrációs szándékát kérjük jelezze a muzeumpedagogia@mnm.hu e-mail címen!

 

A résztvevő gyermeket kísérő szülő számára külön jegyváltás nem szükséges, csupán regisztrálnia kell. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a kísérőként regisztrált személyek tárgyat nem készíthetnek. Megértésüket köszönjük!

 

(Amennyiben családi napunk egyéb programjain is szeretnének részt venni, úgy a 800 Ft/fő árú családi nap programjegy váltandó meg.)

 

Jegyár: 3500 Ft/fő

 

Barbie menyasszonyi ruha készítő workshop | Anyák napi anya-lánya program ( 2024.05.04. 10:00-15:00)

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

Készítsétek el álmaitok esküvői ruháját!

A különleges anya-lánya program keretében a résztvevők saját tervezésű esküvői ruhákat készítenek Barbie számára. A Mattel Magyarország az alkalomra mindenkinek, anyáknak és lányoknak is egy-egy barbie babát ajándékoz!

 

A workshopra a fenntarthatóság jegyében az alapanyagokat Magyarország első számú esküvői ruha márkája a Daalarna biztosítja. 

A kreatív alkotáshoz az inspirációt és a hátteret a Magyar Menyasszony kiállítás gyönyörű ruhakölteményei adják.

A workshop során a résztvevőket Földi Andrea jelmeztervező és a KreaTour csapata segíti szakmai tanácsokkal, praktikus tippekkel, gyakorlati fogásokkal. 

 

Szeretettel várunk minden alkotni vágyó anyát és lányát a Barbie menyasszonyi ruha készítő workshopon! 

 

Fedezzétek fel a kiállítást. Ismerjétek meg a különböző történelmi korszakok esküvői ruháit és merítsetek ötletet a rég múlt idők divatjából!

 

A programon való részvételhez előzetes varrás tudás nem szükséges!

 

A workshop várhatóan 14:00 és 15:00 között zárul az alkotó munka befejezésétől függően.

 

A program menete: 

 

10:00-10:45 

Regisztráció, megérkezés és a Magyar Menyasszony kiállítás megtekintése inspiráció szerzés céljából. 

 

10:45-15:00

Egyedi menyasszonyi ruhák tervezése és elkészítése a Földi Andrea jelmeztervező és a KreaTour csapat szakmai segítségével.

 

Ajánlott korosztály: 

 • A programra 7 éves kortól várjuk az anya-lánya párok jelentkezését. 
 • Felnőtt kísérő nélkül érkező gyerekeknek 10 éves kortól ajánljuk. Kérjük szülői kíséret nélkül, 10 éves kor alatti gyermeknek ne váltsanak jegyet a programra. 
 • Természetesen az egyénileg érkező felnőtt látogatókat is szeretettel várjuk.

 

Időtartam: 10:00-15:00

Találkozópont: MNM Jegypénztár

Létszám: 20 fő

Barbie menyasszonyi ruha készítő workshop | Anyák napi anya-lánya program ( 2024.05.11. 10:00-15:00 )

Budapest - Magyar Nemzeti Múzeum

Készítsétek el álmaitok esküvői ruháját!

A különleges anya-lánya program keretében a résztvevők saját tervezésű esküvői ruhákat készítenek Barbie számára. A Mattel Magyarország az alkalomra mindenkinek, anyáknak és lányoknak is egy-egy barbie babát ajándékoz!

 

A workshopra a fenntarthatóság jegyében az alapanyagokat Magyarország első számú esküvői ruha márkája a Daalarna biztosítja. 

A kreatív alkotáshoz az inspirációt és a hátteret a Magyar Menyasszony kiállítás gyönyörű ruhakölteményei adják.

A workshop során a résztvevőket Földi Andrea jelmeztervező és a KreaTour csapata segíti szakmai tanácsokkal, praktikus tippekkel, gyakorlati fogásokkal. 

 

Szeretettel várunk minden alkotni vágyó anyát és lányát a Barbie menyasszonyi ruha készítő workshopon! 

 

Fedezzétek fel a kiállítást. Ismerjétek meg a különböző történelmi korszakok esküvői ruháit és merítsetek ötletet a rég múlt idők divatjából!

 

A programon való részvételhez előzetes varrás tudás nem szükséges!

 

A workshop várhatóan 14:00 és 15:00 között zárul az alkotó munka befejezésétől függően.

 

A program menete: 

 

10:00-10:45 

Regisztráció, megérkezés és a Magyar Menyasszony kiállítás megtekintése inspiráció szerzés céljából. 

 

10:45-15:00

Egyedi menyasszonyi ruhák tervezése és elkészítése a Földi Andrea jelmeztervező és a KreaTour csapat szakmai segítségével.

 

Ajánlott korosztály: 

 • A programra 7 éves kortól várjuk az anya-lánya párok jelentkezését. 
 • Felnőtt kísérő nélkül érkező gyerekeknek 10 éves kortól ajánljuk. Kérjük szülői kíséret nélkül, 10 éves kor alatti gyermeknek ne váltsanak jegyet a programra. 
 • Természetesen az egyénileg érkező felnőtt látogatókat is szeretettel várjuk.

 

Időtartam: 10:00-15:00

Találkozópont: MNM Jegypénztár

Létszám: 20 fő

1.Időpont választás

2024. április 22. - 2024. április 28.

hétfő 22
kedd 23
szerda 24
csütörtök 25
péntek 26
szombat 27
vasárnap 28
NINCS KIVÁLASZTOTT IDŐPONT

Összesen: 0 Ft

Kosárba