Jegyvásárlás

MNM Campona Victrix kiállítóhely

Budapest - Campona Victrix Régészeti Kiállítóhely

Kevesen tudják, hogy a Tropicariumáról híres Campona, budatétényi bevásárlóközpont neve nem egy jól hangzó fantázianév, hanem a Budapest XXII. kerületében található Nagytétény római kori katonai táborát és települését nevezték így. A rómaiak Camponája a 4. században egy birodalmi jelentőségű történeti esemény színtere volt. Itt aratott győzelmet I. (Nagy) Constantinus császár a szarmaták felett ezért az erőd megkapta a Victrix, azaz Győzedelmes melléknevet is. Ez a sokáig csak régészeti ásatásokból ismert római katonai tábor felfedezése után 90 évig aludta álmát. Területét benőtte a természet és csak régész szakemberek tudták, milyen csodát rejt itt a föld.

A Magyar Nemzeti Múzeum egy régészeti kiállítóhely és látogatóközpont létrehozásával célul tűzte ki ennek a sokáig elhanyagolt műemléknek a turisztikai hasznosítását. A 2022-ben megnyílt régészeti park épített és kertészeti eszközökkel, látványos virtuális rekonstrukciókkal mutatja be Campona római táborának erődfallal, tornyokkal és kapukkal határolt területét, egykori épületeit és főútjait. Camponában egy lovasíjász segédcsapat állomásozott, ezért a látogatóközpont kiállítása a római hadsereg lovasságának, a lovas táboroknak valamint a lovak ókori kultúrtörténetének népszerűsítésére épül.

A látogatóközponthoz egy kisebb játszótér is kapcsolódik, amelynek élményelemeit a római erődök építészete és a lovak inspirálták. Az autóval, vonattal és tömegközlekedéssel könnyen elérhető „Campona Victrix – Győzedelmes Campona” régészeti kiállítóhely kivitelezésének első fázisa alapjául szolgál további látványos fejlesztéseknek és műemléki bemutatásoknak. Nagytétény ezzel az új attrakciójával és a közelmúltban felújított településközpontjával, barokk kastélyával vonzó – akár teljes napos programot kínáló – turisztikai célponttá vált.

 

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓK

Látogatás csak előzetes bejelentkezés után lehetséges! Bejelentkezni az alábbi e-mail címen lehet: campona@mnm.hu

Nyitvatartás

  • Hétköznapokon, szerdától péntekig 10:00-től 18:00 óráig előzetes bejelentkezés után, online megváltott jeggyel látogatható.
  • Minden hónap 3. hétvégéjén, családi hétvége keretein belül, 10:00-től 18:00 óráig, előzetes bejelentkezés után online felületünkön elérhető jegy előzetes megváltásával. A családi hétvége szombatján a belépés minden látogató számára ingyenes.

  • Csoportos látogatásra, tárlatvezetésre és múzeumpedagógiai foglalkozásokra, előre egyeztetett időpontban van lehetőség, az online előre megváltott csoportjegy, tárlatvezetési jegy és foglalkozási jegy vásárlása után. A múzeumpedagógiai foglalkozás vásárlása csak regisztrációt követően lehetséges. Regisztrálni az alábbi e-mail címen lehet: campona@mnm.hu

    Online jegyvásárlási felület: Magyar Nemzeti Múzeum | Jegyvásárlás (mnm.hu)

 

 

Aktuális ajánlatainkat megtalálják a kiállítóhely hivatalos Facebook-oldalán: (9) Facebook

 

 Márciusi nyitvatartás:

március 16. (szombat) 10:00-18:00
március 17. (vasárnap) 10:00-18:00

március 20. (szerda) 10:00-18:00
március 21. (csütörtök) 10:00-14:00

március 27. (szerda) 10:00-18:00

 

 

1.Időpont választás

2024. május 27. - 2024. június 02.

hétfő 27
kedd 28
szerda 29
csütörtök 30
péntek 31
szombat 01
vasárnap 02
NINCS KIVÁLASZTOTT IDŐPONT

Összesen: 0 Ft

Kosárba